Оценка и възнаграждение на персонала

Където са приятелите, там е богатствотоЧичо Скрудж And Justice For AllMetallica
    - Оффф, пак ли – каза си Гошо като погледна календара. Оттам му се оцъкли паметка, която му съобщаваше, че е дошло време за определяне на месечните възнаграждения и бонуси на подопечните му продавач-консулнтанти. Гошо вече няколко месеца беше управител на един от 6 те магазина на „Голям Камък” ООД – фирма с реноме и традиции в бранша.

    „Как може вечно да са недоволни?” - мислеше си Гошо - и все едни и същи спорове и доводи: Кой какво е продал и защо не е продал, кой е бил немарлив, кой не е пипнал парцала тоя месец, кой само с парцала се е занимавал...

    Тези нежелани сбирки все повече заприличваха на Ялтенската конференция от ’45 та - хладна учтивост, проблясващи искри, демонстрация на сила и нежелание за компромис. След втория месец, Гошо усети, че препирните се въртяха около една основна и голяма тема. Кое е по-важно, беше вечният въпрос?! Това, че някой е продал най-много, това, че е помагал на другарчетата си, или това че отделя време за поддръжката на магазина и подредбата на стоките или, цитираме:

    „Аз не си позволявам да закъснявам всеки ден, да си правя почивките двойни, да се държа надуто и да оставям непопълнена документацията, за разлика от т.нар. най-успешен търговец. Правилата важат за всички, нали?”.

    След първия сблъсък Гошо се опита да събере ОЦУ-та (Особено Ценни Указания) от управителите на другите магазини. Получи не чак толкова ценни У-та:

    „Ми...брат, какво да ти кажа? Гледам на всички по равно да има. Не, че не се цупят ама си мърморят тихо, под сурдинка.”

    „Аааа, в момента имам ясни критерии – имам страшно яка мацка и тя е най-добрата, ако ме разбираш?! А другите мълчат, ‘щот в нашия град работа лесно не се намира, ако ме разбираш.”

    „Гоше моля те, не ме занимавай с глупости! Ще се ориентираш с времето или ще напуснеш!”

    Усети се Гошо, че зяпа календара вече десет минути, грабна един молив и се замисли:

    - Такааа, да кажем, че има три основни неща, които продавачът трябва да прави. Да продава, да се грижи за клиентите, и да поддържа магазина и стоките. А, чакай! Имаме и вътрешни правила, които трябва да се спазват – работно време, почивки, униформи, баджове.. А освен това имаме и някаква... да я наречем колегиалност и взаимопомощ... Да кажем, че това ще са основните критерии за оценка на продавачите. Ще сложа и още един, допълнителен. Мммм... бе, някой като се старае повече...прави неща, които не му влизат в преките задължения, дава предложения... а, бе, инициативност ще го наречем. Липсата й няма да се санкционира, а само ще се поощрява наличието на такава... Сега, да видим как ще ги мерим тия критерии и кои са най-важните... едно коефициентче може би за всеки... някакви по-разбити критерии... ох, май ще се получи ама де да видим кога ще сколасам да го мисля. Работният ден на Гошо отдавна беше свършил, но кой ли забелязваше. Захапал молив, втренчил се в монитора, той усещаше как се доближава до някаква истина, която обаче така и не искаше да се предаде без бой.

    - Бая време ще отнеме, няма начин. Ама като се налага да откривам топлата вода...

Система за възнаграждение и бонуси

    Една от ключовите системи за управление на персонала във всяка една компания регламентира възнагражденията и бонусите на служителите и мениджмънта. Правилното й функциониране поддържа високо ниво на удолетвореност, намалява вероятността от конфликти и позволява по-детайлно и точно планиране на разходите, свързани с възнаграждения и бонуси. Системата играе съществена роля за намаляване на текучеството и повишаване мотивацията на персонала.

 

    Задължителни елементи на ефективната системата за възнаграждение и мотивация са ясните и достижими цели за всяка една от позициите в компанията, конкретни критерии за измерване на индивидуалните и екипни постижения, прозрачност и коректност при отчитане на постигнатите рузултати. Системата за възнаграждение и бонуси и предлаганите социални пакети са съобразени както със спецификите и възможностите на компанията, така и с интересите и потребностите на служителите.