Адаптация и първоначално обучение

В кризисни ситуации е изключително важно
човек да не губи главата си
Мария-Антоанета
    Вече десет дни Гошо работеше като старши специалист в "Голям Камък ООД".

    Тъй като по природа беше повече от общителен, взе инициативата в свои ръце и успя за кратко време да се запознае с колегите си.

    Е, вярно, че всички бяха доста заети и не можеха да му обръщат внимание, но поне имаше на кой да каже здрасти и да не мълчи като срамежлива девица, докато си пие кафето в стаята за почивки. То добре, че беше тази стая, че да може Гошо да подразбере това-онова за порядките, правилата и важните хора във фирмата. Хората говореха, коментираха, тълкуваха и клюкарстваха, а Гошо слушаше.
Само че работата беше доста и на специалиста не му оставаше много време за социализиране.

    Най-късно към 17 ч. Гошо си взимаше служебния лаптоп и си тръгваше за да избегне задръстването в центъра. Е, работното време беше до 18 ч., но вкъщи той работеше поне още 2-3 часа. Така беше и в предишната фирма, беше удобно и ефективно. Никой освен него не си тръгваше толкова рано, но според Гошо всеки имаше право на избор как да си разпределя времето.

    Днес в 16:50 ч., Гошо вече беше тръгнал. На вратата обаче се сблъска с добре облечен, строг на вид господин, който го погледна малко накриво и го попита:

- Кой сте вие, господине?

- А, защо питате?

- А бихте ли ми обяснил - продължи господинът - какво точно правите в офиса на Голям Камък?

    Гошо се ядоса. Не мислеше, че е длъжен да обяснява на разни непознати, колкото и те да са добре облечени, какъв е, кой е и т.н. През ума му минаха доста цветисти фрази и саркастични слова, но възпитанието му този път си свърши работата и ги трансформира в:

- Уважаеми, не разбирам поради каква причина толкова се интересувате, но ще ви кажа, че работя тук. В момента си тръгвам и бързам, но изглежда, че губейки си времето да се обяснявам с вас ще се набия в най-големите задръствания!!! Сега бихте ли ми казали, вие кой сте и защо ме разпитвате така?

- Собственикът и управителят на Голям Камък ООД - дойде отговорът. И като ви видях се зачудих кой е този юнак, който в пълен разрез с правилата изнася компютър от сградата, напуска работното си място час преди края на работното време, а на всичкото отгоре се е навлякъл с някакъв пуловер, въпреки нормите за облеклото във фирмата.

- Съжалявам, господине, не знаех – смотолеви Гошо, докато съзнанието му рисуваше апокалиптични картини на безработица, глад и печал...

Още за адаптацията и първоначалното обучение

    Най-често задавани въпроси, свързани със системата за адаптация и първоначално обучение на новопостъпили служители.

Въпрос: Какви са ползите за компанията от внедряването на подобна система? Отговор: За да е нагледно ще ги изброим :
  1. Съкращаване на периода до достигане на максимална ефективност на новоназначения служител.
  2. Намаляване риска от текучество в първите месеци от постъпване на работа.
  3. Намаляване риска от грешки в работата поради непознаване на стандарти, правила и процедури, наложени в компанията.
  4. Повишаване мотивацията на служителя през първите месеци на работа.
  5. Намаляване риска от негативни отгласи при напускане на новопостъпил служител.
Въпрос: Ще опишете ли какво представлява тази система? Отговор: Няма точен шаблон, но всяка система включва няколко елемента:
  1. Запознаване с основни документи, пряко свързани с дейностите на новопостъпилия служител в компанията.
  2. Запознаване с колеги и преки ръководители; развеждане из сградата, показване на важни помещения – за хранене, почивка, тоалетни и т.н.
  3. Запознаване с основни правила и стандарти във фирмата, фирмени обичаи, ценности и цели, дрес- код на фирмата и др.
  4. Провеждане на тренинг за новопостъпили служители, обхващащ теми, пряко свързани с новите му задължения.
    Ето един пример: Продавач-консултанти, които започват работа в магазин за луксозни обувки. Обучението ще включва информация за качеството, материалите, марките и други подробности, свързани със самите продукти. Друга основна тема ще е свързана със стандартите и спецификите на продажбите и обслужването на клиенти, възприети от компанията.

Въпрос: Колко време отнема цялата тази, да я наречем, процедура? Отговор: Между три и десет дни, в зависимост от спецификите на позицията, която заема новопостъпилия служител.

Въпрос: Ако имам други въпроси как мога да получа отговор? Отговор: Изпратете вашите въпроси на info[at]choveshkiresursi.com и ще получите отговор до два работни дни.